Шкідливі речовини, що входять до складу косметичних засобів

Шкідливі речовини в косметичних засобахПривіт, дорогі читачі. Я вирішила підготувати цю статтю після того, як вкрилася алергією від дорогого крему для обличчя, подарованого на день народження. Після цього я стала ретельніше вивчати етикетки зі складом. І мушу сказати дешево не означає погано або неякісно. Але спочатку я звичайно вивчила в інтернеті те, що потрібно шукати на етикетках і на які інгредієнти потрібно звертати увагу. Я готова поділитися цією корисною інформацією з нашими читачами. Отже, які речовини в складі косметичних засобів вважаються шкідливими? Що ховається за красивою етикеткою?

Дійсно, кожен день ми використовуємо косметичні засоби, які ми сприймаємо як безпечні і корисні. Але в дійсності все набагато складніше - насправді левова частка продуктів парфумерної та косметологічної промисловості шкодять нашому здоров`ю і красі і сприяють виникненню невиліковних хвороб.

Спочатку багато хімічні компоненти кремів, шампунів, мила, зубних паст синтезувалися і використовувалися виключно в технічних цілях, але згодом різноманітні Е-шки плавно перейшли в парфюмерно-косметичну і харчову промисловість.

Неефективне законодавство нашої країни надає величезну кількість лазівок вітчизняним виробникам і імпортерам поставляти в торгові мережі косметичні засоби з шкідливими і небезпечними компонентами.

Споживачеві залишається тільки з великою обережністю вибирати косметику, попередньо ретельно вивчивши властивості шкідливих речовин і їх згубний вплив на організм. Отже, розглянемо основні шкідливі речовини, які можна зустріти в складі косметичних засобів.

лаурилсульфат натрію

Лаурилсульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate - SLS) і його похідна - Лауретсульфат натрію (Sodium Laurеth Sulfate - SLS) - Детергент, поверхнево-активна речовина, амфіфільних субстрат. За міжнародною класифікацією добавок має код Е-487. Є одним з компонентів складу синтетичних миючих засобів та парфумерії як регулятор консистенції, в`язкості продукту і для утворення піни.

В результаті спостережень і проведених обстежень було виявлено, що, проникаючи через шкіру, Е-487 концентрується у внутрішніх органах людини і служить бомбою уповільненої дії. Тому всілякі гелі, шампуні, дентальні пасти, піни для ванн представляють приховану небезпеку для організму.

Що стосується шампунів, лаурилсульфат, маючи сильний очищує властивістю, вимиває не тільки частинки забруднень, але і захисний бар`єр шкіри голови - жирову плівку. При цьому порушується імунітет шкірного покриву. Роговий шар шкіри висушується, розшаровується, з`являється лущення, збільшується випадання волосся. Для нейтралізації негативного впливу лаурета сальні залози посилено починають виробляти секрет, який відновлює жири. Внаслідок цього волосся швидко жирніє, набувають неохайного вигляду. Тому голову сучасна людина миє практично кожен день, збільшуючи згубний вплив ПАР.

SLS визнаний вченими хімічним мутагеном, здатним змінювати інформацію на генетичному рівні, викликаючи спадкові мутації. При взаємодії з іншими компонентами очищають і косметичних засобів SLS і SLES викликають утворення канцерогенів нітратів і діоксанів.

Лауретсульфат, потрапляючи на очну тканину, змінює протеїнові компоненти рогової оболонки ока. В результаті цього виникають незворотні процеси - розвивається катаракта, в окремих випадках настає сліпота. Найбільш сприйнятливі до такого впливу діти.

У наукових експериментах лаурилсульфат використовується в якості зовнішнього алергену. За допомогою його досліджується залежність рівня роздратування від відсоткової концентрації агресивного речовини, а так само відстежується результат впливу всіляких мазей, кремів, лікарських форм на процедуру загоєння.

З огляду на всі негативні впливи на живий організм детергента, споживач повинен дуже уважно вивчати анотацію до синтетичних миючих засобів та косметики, виявляючи наявність / відсутність SLS і SLES. Купівля продукції брендів, які не використовують такі отруйні добавки і заміна звичайним милом гелів, піни для гоління, зубних паст, допоможе зберегти здоров`я.

Шкідливі речовини в косметиці

Які є шкідливі речовини в косметиці

Відео: ШКІДЛИВІ РЕЧОВИНИ В КОСМЕТИЦІ І ПОБУТОВИХ ТОВАРАХ

Лорамід Ді

Лорамід Ді (Lauramide Dea) - Черговий шкідливий компонент в складі косметичних засобів, здатний збільшувати в`язкість гелів, утворювати густу піну, розщеплювати жири. Для його виробництва використовують лаврове або кокосова олії. Лорамід активно застосовують для виготовлення пральних засобів. При вступі в контакт з іншими складовими елементами СМС, утворює нітрозаміни, високотоксичні канцерогенні сполуки. Сухість, що зудять роздратування шкіри, ламкість волосся - відповідна реакція організму на вплив лораміда ді.

аміноспірти

Діетаноламін і Триетаноламін

Діетаноламін і Триетаноламін (DEA і TEA) - Потужні лужні субстрати, що вживаються в якості стабілізатора рівня pH, піни і добавок в поверхнево-активні речовини. Широко використовується в фармацевтиці та косметичної промисловості при виробництві великого асортименту продукції: очних крапель, гелів і пінки для гоління, сонцезахисних кремів, мила, шампунів, туші для вій, рум`ян. Ряд дослідників, вивчивши можливі негативні наслідки DEA і TEA, прийшли до висновку, що вони:

  • сприяють утворенню злоякісних пухлин;
  • отруйні для шлунково-кишкового тракту, нирок і серцево-судинної системи;
  • викликають роздратування шкіри і слизових оболонок;
  • повинні входити до складу побутової хімії та косметичних засобів з короткочасним контактом зі шкірою і відразу змиватися водою в концентрації не більше 1%.

пропіленгліколь

Пропіленгліколь (Propylene Glycol)- Роз`їдає густа рідина, що отримується шляхом сублімації і рафінування нафти з подальшою її апробацією.

PRG містить домішки шкідливих мікроелементів: цинк, миш`як, кадмій, кобальт. Володіючи властивістю гігроскопічності, служить головним компонентом зволожуючих кремів і гелів.

Після застосування таких косметичних засобів шкіра виглядає молодо, з`являється відчуття гладкості і жирності. Досягаються такі ефекти внаслідок поглинання з шкірного покриву важливих складових, що призводить до її в`янення. Особливо уважно і обережно треба підбирати засоби особистої гігієни для дітей. Вчені вважаю, що їх контакт з шовкової шкірою малюків призводить до зудить дерматитів, порушує роботу печінки і нирок.

парабени

Парабени (propylparaben Е-216, methylparaben Е-218, butylparaben)- Складні похідні бензойної кислоти. Володіючи протимікробними і фунгіцидними властивостями, ці ефіри використовуються в якості консервантів в губній помаді, тональних кремах, масках для тіла і волосся, дезодоранти, зубних пастах. Згубний вплив парабенів виражається в наступному:

  • накопичуючись в людському організмі, впливають на ендокринну систему, дестабілізуючи гормональний фон. Це в свою чергу сприяє виникненню злоякісних утворень матки, грудей, чоловічих насінників;
  • викликають передчасне старіння шкіри при засмагу, діючи спільно з ультрафіолетовими сонячними променями;
  • місцеве нанесення косметики з парабенами на шкірні покриви може викликати свербіж і контактні прості дерматити.

Кілька років тому метил, етил -, пропив - і інші парабени намагалися заборонити до застосування в парфумерній та фармацевтичній промисловості, але наукові дослідження мали слабку доказову базу. Унаслідок цієї недоробки парабени застосовуються до цих пір.

Спирти, ефіри, похідні нафти

мінеральне маслоШкідливі речовини в косметичних препаратах

Мінеральне масло (Mineral Oil)- Найближчий «родич» техмаслам і відходів продуктів нафтохімії. У технічній сфері Mineral Oil - значимий інгредієнт розчинників і всіляких мастил.

Відео: Шкідливі речовини в косметиці. фактор ризику

Додавання мінеральних масел в косметичні продукти засноване на його властивості утримувати вологу. Однак така складова кремів провокує зниження захисних функцій епідермісу, гальмує процеси відновлення клітин, уповільнює чи зовсім зупиняє очищення організму від токсинів і шкідливих речовин, послаблює вітамінну циркуляцію. Великий вміст мінеральних масел в увлажнителях - серйозна причина виникнення прищів і висипу, артритів, головних болів, епілепсії, провокує онкологію.

гліцерин

Гліцерин (Glycerin) - Е422 -прозора, в`язка, солодкувата рідина. Синтезується з отруйного епіхлорохідріна або виробляється з жирів рослинного походження. Як результативний і корисний зволожувач входить не тільки до складу продуктів косметології, але активно використовується в харчовому виробництві та фармацевтиці.

Однак, останнім часом, все частіше стали з`являтися дані вчених про те, що гліцерин не такий вже корисний і нешкідливий препарат. При глибокому вивченні даного речовини з`ясувалося, що Е 422, надає протилежну дію зволоженню. Спочатку створюється видимість пом`якшення і живлення верхнього шару шкірного покриву, але потім сухості та стягнутості проявляється з подвоєною силою. Це пояснюється тим, що волога видобувається і утримується з нижніх шарів клітин шкіри, а не з повітряного простору. До того ж від застосування гліцеріносодержащіх кремів може з`явитися неприємний липкий ефект. На пофарбованих волоссі від впливу масок, лосьйонів з glycerin колір волосся може стати плямистим або смугастим. Купуючи гідрокосметіку, звертайте увагу в анотаціях до неї на спосіб виробництва гліцерину.

фталати

фталати - Це ефіри і солі ортофталевої кислоти, в декоративній косметиці застосовуються для утворення масляної плівки, забезпечення м`якості і в якості сполучного компонента. Вважаються високотоксичними хімічними препаратами, що не заважає виробникам вводити їх до складу лаку для нігтів, духів і дезодорантів.

Згубний вплив фталатів відбивається на нервовій і ендокринній системах, нирках і печінці, на репродуктивної чоловічий системі (провокує зниження кількості і якості сперми).

За кордоном введений сувора заборона на використання всіляких похідних фталатів, в той час як в нашій країні контроль за застосуванням таких речовин повністю відсутня. Та й не кожен творець парфумів вказує їх в складі своєї продукції.

Ізопропиловий спирт

Ізопропіловий спирт (пропанол-2, діметілкарбінол, ІПС, ізопропанол) - вогненебезпечна, хімічна речовина з характерним сильним запахом, продукт прямої гідратації пропілену. Є основним компонентом технічних рідин - розчинників і очищувачів. У косметології вводиться до складу засобів для зняття макіяжу, кремів і лосьйонів після гоління, парфуму. Визнано таким, що малотоксичних Хімпродукт, проте, наслідок його вживання проявляється в розладі нервової системи, блювоті, головних болях, алергічних шкірних реакціях.

шкода косметики

Косметичні добавки, шкідливі для шкіри, і кошти, що викликають алергічні реакції

Небезпечні УФ-фільтри-(SPF)

Застосування сонцезахисних лосьйонів і кремів просто необхідно для догляду за шкірою обличчя від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, що викликає опіки і почервоніння. Особливо актуально їх застосування влітку і взимку, в період найбільшої сонячної активності. Хімічні фільтри здатні поглинати ультрафіолетове випромінювання, а мінеральні (натуральні) - відображати їх. Проте, приносячи певну користь, вони несуть приховану загрозу для людського здоров`я - тягнуть порушення гормонального фону, стають причиною утворення меланом і раку грудей. Багатьом відомо, що надмірна захоплення відвідуванням солярію призводить до розвитку раку грудей. Так ось уявіть, якщо ще при цьому використовувати неякісний крем.

глинисті мінерали

Каолін (Kaolin), Бентоніт (Bentonite) - Дрібнодисперсні, природні глинисті мінерали, вулканічного походження. Мають незаперечними перевагами - дезінфікують рани, відбілюють зуби і шкіру, насичують епідерміс корисними мінеральними речовинами, мають ліфтинг-ефектом. Вони складають основу тональних кремів, розсипчастих пудр, масок для тіла та обличчя.

Переваги бентоніту та каоліну кілька знижують негативні властивості, притаманні ними при проведенні косметичних процедур:

  • утворюють газонепроницаемую плівку, що перешкоджає доступу кисню до тканин;
  • ускладнюють виведення токсинів;
  • сприяють сухості шкіри.

До того ж глинисті препарати неважливою очищення можуть містити шкідливі домішки, мікроскопічні частинки здатні травмувати і залишати пошкодження на шкірному покриві.

Купуючи черговий флакончик з розрекламованим косметичним засобом, доцільно згадати, які наслідки можуть настати після регулярного використання шкідливих плодів хімічної індустрії.

Вибирайте косметику ретельніше! Ну а краще, по можливості, готуйте натуральну домашню косметику. Тут вам на допомогу знадобляться наші статті:

10 кращих масок з ефектом ботокса в домашніх умовах

Як прибрати мішки і набряки під очима в домашніх умовах

10 кращих скрабів для обличчя приготованих в домашніх умовах

Маски для обличчя в домашніх умовах

Топ 10 рецептів томатних масок для обличчя

Як доглядати за жирною шкірою обличчя: 7 головних помилок

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

ІНШЕ

» » Шкідливі речовини, що входять до складу косметичних засобів