Як підготуватися до соборування?




Як підготуватися до Соборування?


Церква вже не грає в житті сучасних людей настільки значиму роль, як це було ще за часів наших дідів і прадідів. І все ж навіть ми, діти нового часу і члени сучасного суспільства, не дивлячись на всю свою щоденну зайнятість і типовий скепсис у ставленні до духовного, знаємо, що то місце - твердиня стабільних, вічних цінностей. Причому місце в даному випадку - поняття не настільки географічне, скільки символічне, а тому може бути присутнім як на карті міста, так і в душі. А в душі практично кожен з нас все одно розуміє, наскільки важливі церковні традиції. І віддає собі звіт в тому, що їх виникнення і збереження не просто не випадково, але несе в собі глибокий, справжній зміст. І нехай більшість важко пояснити, в чому полягають церковні таїнства і навряд чи пам`ятає їх напам`ять, але про існування таких ритуалів як Причастя, Сповідь і Соборування чули всі. Навіть ті, хто жодного разу не брав церковних таїнств, визнають їх важливість для людей віруючих. А віруючий - все одно що знає, і це вже привід з повагою і увагою поставитися до таїнств церкви.

Відео: Таїнство Соборування

Існує багато таїнств в церкві, але тільки сім з них іменуються Великими. І навіть серед них не всі відомі широкому колу людей. Наприклад, Вінчання і Хрещення перебувають на слуху, і багато хто з вас або ваших знайомих напевно брали їх самі. Що стосується Соборування, то це таїнство теж відноситься до списку Великих Таїнств. Але воно менш відомо в силу свого змісту і особливостей проведення. Проте, Соборування досі проводиться і в церкві, і на дому, і продовжує допомагати багатьом віруючим людям повернути силу, бажання жити і славити Господа. І навіть в тому випадку, якщо ви чуєте про нього вперше, в якому б віці це не відбувалося, якщо ваша душа потягнулася до церкви і попросила про таїнство - це знак. Знак не відмовляти їй, а присвятити час і силу пізнанню, вивченню та підготовці до таїнства. Тому що саме для душі воно і відбувається, і, можливо, саме Соборування - більше, ніж деякі інші таїнства. А для того, щоб вам легше було підготувати себе до Соборування внутрішньо і зовні, прочитайте наші поради. Прочитайте спокійно і вдумливо, найкраще в тиші і самоті. Нехай кожна деталь ритуалу відгукнеться в вас і ви зрозумієте, що жодна з них не є випадковою, кожна має свій глибокий сенс і виконує певну роль - як в підготовці, так і в проведенні Соборування.

Що таке таїнство Соборування
Соборування, або інакше - Єлеопомазання, - це одне з семи Великих, тобто найважливіших таїнств православної церкви. Заснував його ще сам Ісус, який сам зцілював стражденних людей і вчив цьому своїх апостолів. Яків сказав про це в своєму Посланні (Як. 5, 14-15): «Чи хворіє хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім`я Господнє. І молитва віри зцілить недужого, і Господь його Господь- і якщо він гріхи вчинив, простяться йому ». Проаналізувавши цей фрагмент Євангелія, ми вже отримаємо частину відповідей на свої питання про соборування. Дійсно, це таїнство відбувається над тим, хто хворий. Але хвороба мається на увазі не тільки (і не стільки тілесна), скільки душевна і духовна. Ось чому неправильно вважати (а така думка побутує в народі), що Соборування здійснюється виключно перед смертю. Якраз навпаки: Соборування потрібно людям живим і прагнуть жити, але жити не абияк, а в мирі та гармонії з собою, чесно і в злагоді з оточуючими. І якщо ви відчули, що цей крихкий баланс порушений по вашій же вини - це вже привід звернутися до духівника. Але в будь-якому випадку, не завадить проходити Соборування раз на рік - найкраще під час Великого Посту, адже це час як ніяке інше розташовує до смирення і покаяння.

Якщо людина відчуває себе нездоровим, якщо його мучить смуток і / або гнітять важкі думки - це теж показання до Соборування. Згідно Церкви, подібні недуги - це наслідок скоєних нами гріхів, і тільки за допомогою Соборування можна вилікуватися від них. Причому не тільки тих гріхів, які ми пам`ятаємо і які тиснуть на нашу совість, а й ті, про які ми могли зовсім забути через їх уявній незначності. Щодо цього навіть існує стародавня приказка про юнака, який просив відпустити йому лише великі гріхи, не повідомляючи про дрібних гріхах. Тоді духівник велів молодій людині відправитися на пустир з порожнім мішком і набрати в нього каміння, але тільки самих маленьких, не чіпаючи великі валуни. Юнакові слід було наповнити мішок дрібними камінчиками до країв, і коли він виконав завдання, то просто не зміг зрушити обважнілий баул з місця, прийшовши до наставнику з порожніми руками. Той пояснив нетями, що не тільки великі, а й дрібні камені, тобто гріхи, мають велику вагу, якщо накопичуються у великій кількості. Так ось, Соборування покликане відпустити прихожанину всі гріхи, великі і малі, вигнати всіх демонів, що терзають його душу і плоть. Після цього стражденний обов`язково відчує полегшення, заспокоєння і умиротворення.

Як підготуватися до Соборування?За правилами, Соборування проводять разом сім (це число взагалі має в православній традиції особливою силою) або хоча б кілька священиків. Звідси і назва таїнства, адже виходить своєрідний Собор, коли священнослужителі збираються разом для здійснення обряду. Сила їх молитви теж об`єднується і допомагає стражденному швидше вилікуватися. Більш того, серед них й досі відчувається сам Христос, своєю рукою і волею допомагаючи відбуватися таїнства. Але сучасна церква йде назустріч своїм парафіянам і розуміє, що в сьогоднішніх умовах дотримання цього правила можливо далеко не завжди, особливо, якщо соборування відбувається вдома у хворого людини. В цьому випадку Соборування може зробити і один досвідчений священик, але він все одно прочитає рівно сім певних фрагментів тексту Євангелія і Апостола. А потім зробить дуже важливе для цього Великого таїнства дію: помаже прихожанина єлеєм, тобто церковним маслом, змішаним з освяченим вином. Молитвослів`я, вимовлені під час Соборування про ліжка хворого, оповідають про милосердя і співчуття, про віру в Господа і його страждання, про покаяння і подальшому зцілення. І помазання теж відбувається сім разів - після кожного фрагмента молитви.

Соборування може проводитися і на дому (за спеціальним дозволом архієрея), якщо у прихожанина недостатньо слабнучих сил, щоб самому прийти до церкви. Але часто відбувається воно і в храмі, хоча, на відміну від Хрещення або Вінчання, і не вимагає певних зовнішніх умов, обладнання та / або обставин. Дітям молодше семи років соборуватись ні до чого, церква не проводить над ними це таїнство, бо Господь і так прощає їм всі дитячі гріхи. Починаючи з 8 років, за бажанням батьків, чадо може соборуватись, якщо буде благословенне на це духовною особою. Але в більшості випадків Соборування проводиться над особами з 16, а то і 18 років. У цьому віці людина вже в змозі усвідомлювати свої гріхи, відчувати муки совісті і бажання покаятися, а також пов`язані з цим недуги, вилікувати які покликане Соборування. І все ж, незважаючи на стільки прихильностей, супутніх цьому Великому таїнства, Соборування має свої суворі правила і вимоги, без дотримання яких воно не може бути проведено. І чималу частину їх займає навіть не сам процес Соборування, проведення якого лежить вже на священика, а підготовка до проведення таїнства, яку повинен пройти сам парафіянин.

Підготовка до Соборування і проведення Соборування
Так уже повелося, що більшість наших співвітчизників звертаються до таїнства Соборування в період Великого посту. Можливо, деякі просто не знають, що Соборування можна пройти і в будь-який інший час - тоді, коли ви відчуєте в цьому потреба. Але щорічне вчинення Великого таїнства, під час Посту або в інший час, можна вважати своєрідною «профілактикою» душі, що захищає її і дає сили для праведного життя. Наприклад, загальне (тобто колективне для багатьох парафіян) Соборування ви можете прийняти в своєму храмі на Хрестопоклонну седмиці, вечори напередодні Великого Четверга і Великої Суботи під час Страсного тижня теж традиційно вважаються часом для Соборування. І не забувайте, що Соборування вкрай рідко проводиться заочно (тільки у виняткових випадках: посмертно, над хворими в несвідомому стані, буйними і т.п.), тому бути присутнім при таїнстві ви повинні особисто. А вирушаючи до церкви, скористайтеся такими підказками:
  1. сповідь зазвичай передує Соборування. Покаявшись, тобто, очистивши свою душу щирим покаянням, людина виявляється краще підготовлений до прийняття Соборування. І, хоча ніякого спеціального приготування до Соборування взагалі-то не потрібно, але попередня сповідь буде не тільки корисною, а й цілком логічною в цьому випадку. На Сповіді будуть відпущені гріхи, в яких ви покаялися самі, а Соборування очистить вас про ненароком забутих гріхах. Але не думайте, що формальне перерахування гріхів впорається із завданням. До Сповіді потрібно приходити в особливому стані душі, вірити і сподіватися на відпущення гріхів, сподіватися на милість Господа, але ні в якому разі не допускати в серці гординю.
  2. соборування, що відбувається в храмі, - це теж своєрідне випробування на чистоту помислів. Перебуваючи серед інших парафіян, ви повинні відчувати власне смирення і те, що ви - лише частина великого світу. З тім внутрішнім настроєм ви пройдете всі три частини Соборування. Спочатку почуєте спів молебнів - в ньому ви може дізнатися знайомі молитви, і це не дивно: адже звучить трохи скорочений варіант утрені, яка співається в дні покаяння і Посту. Це і початкові ранкові молитви, і 142-ой псалом, і єктенія. Але замість «Бог Господь» під час Соборування співається "Алілуя". Обов`язково співаються покаянні тропарі, 50-й псалом і Канон «моря Червоного безодню». Тільки після цього священик просить у Господа зцілення для хворого (стражденних прихожан).
    Ялин, тобто масло для Соборування, готується і освячується після читання цих молебнів і є переходом до другого етапу Таїнства. А потім відбувається його суть: вимовляється Євангеліє і Апостол, читається молитва про хворого, якого хрестоподібно помазують освяченим єлеєм. Помазання відбувається в суворо визначених місцях на тілі: це чоло (лоб), ніздрі, щічки (щоки), уста, перси (груди) і обидві руки. Під час помазання звучить звернення до Бога Отця, Богородице і іншим святим з проханням про зцілення. В цьому і полягає ритуал і порядок проведення Соборування, і ця послідовність дій відбувається, як уже було сказано вище, рівно сім разів. Наслідком стають два божественних Дара, що посилаються людям згори. Перший Дар - тілесне і духовне зцілення, другий Дар - відпущення гріхів.
    Як підготуватися до Соборування?
  3. Ялин і пшениця є матеріальними атрибутами проведення таїнства Соборування. Крім них, використовуються хрест і, звичайно Євангеліє. Ці предмети, в тому числі велике блюдо з пшеницею розміщуються серед застеленого столу, присутнього в приміщенні, де відбувається Соборування. Зрозуміло, як і будь-які ритуальні предмети, всі ці компоненти Таїнства не випадкові. Зокрема, пшениця символізує нове життя, яке настане після одужання і / або загального воскресіння в майбутньому. Євангеліє і Хрест - це символи самого Ісуса. А масло, змішане з вином, наливається в посудину подібно до того, як це відбувалося в притчі про самарянина (див. Лк 10, 34). Таким чином, кожен елемент Соборування грає свою важливу роль для процесу Таїнства і його ефективності в зціленні хворих.
    Самі хворі, що проходять Соборування, і їхні родичі, які можуть і навіть повинні бути присутніми при таїнстві для посилення молитви, часто не знають, що робити з цими реліквіями після здійснення таїнства. Служителі церкви кажуть, що мало можна використовувати вдома для благословення дітей і близьких, змащувати їм хворі місця і з благоговінням зберігати як святиню. Що стосується зерен пшениць, то щодо їх немає спеціальних вказівок в Святому писанні, тому не забороняється використовувати їх на свій розсуд: зберігати вдома, проростити або навіть потовкти і використовувати в їжу. Головне, щоб відношення і до пшениці, і до єлею було відповідним: поважних і побожним, а масло наносилося на тіло хрестоподібно і з молитвою.
  4. Причастя Святих Христових Таїн відбувається на найближчій Літургії після Соборування в храмі. Ніхто не може зобов`язати вас відвідати його, але все ж краще не упускати такої можливості, адже це допоможе гідно пройти таїнство Соборування, правильно завершити його і розмишляйте про своє життя, про свої гріхи і собі самому. Тим більше, що зцілення тіла і душі відбувається саме через Господню благодать і Дари Святого Духа, не випадково освячується ялин для Соборування. Наближаючись до Чаші під час Причастя, не поспішайте і не прагніть обійти і / або обігнати оточуючих. Замість цього продовжуйте подумки молитися, каятися і дякувати Господу. Потім прийміть Тіло і Кров Христа, як це наказано таїнством Причастя (Євхаристії). І знайте, що в готельних випадках Причастя можна пройти не після, а до Соборування - якщо на те є особливі життєві обставини і дозвіл духовної особи.
  5. Єлеопомазання і Миропомазання не слід плутати між собою. Дійсно, під час обох цих таїнств відбувається помазання освяченим єлеєм. Але під час Соборування помазання зцілює хворого, тоді як таїнство Миропомазання відбувається після Хрещення і / або прийняття в Православ`я представника іншої конфесії. Миропомазання може відбуватися і окремо, символізують нове народження після Хрещення. Крім того, помазання святою оливою відбувається і під час Всеношної, але воно є лише частиною богослужіння не може вважатися Таїнством.
  6. заборона соборуватись накладається на жінок під час менструації - вони не допускаються ні до цього, ні до будь-якого іншого Таїнства. В іншому Соборування проводиться тоді, коли воно необхідне і тільки окремі випадки можуть бути протипоказанням до нього. Хоча в цілому - це одне з найбільш доступних і допустимих Таїнств церкви. Втім, приймати його частіше разу на рік необхідності немає, особливо, якщо інші Таїнства ви приймаєте регулярно і відвідуєте храм. Але не забувайте, що Соборування не впливає на закони фізики і хімії, не може кардинально змінити біохімію людського тіла. З одного боку, це означає, що за Соборуванням слід звертатися лише в разі дійсно серйозної і важкої недуги (тобто, нежить або хворий зуб до них не відноситься, а ось тривала депресія - цілком). З іншого боку, це говорить про те, що Соборування не може замінити медичного огляду і лікарської допомоги тоді, коли вона необхідна для порятунку життя і здоров`я людини на фізіологічному рівні.

Відео: Про таїнство Соборування (прот. Володимир Головін, м Болгар)

Соборування - одне з Великих Таїнств, яке допомагає в боротьбі з фізичними і душевними недугами тим, хто щиро кається у своїх гріхах і вірить в силу Божественного зцілення. Такій людині прощаються навіть забуті гріхи - але саме забуті мимоволі, а не свідомо приховані від сповіді! Зате по-справжньому грішника, який розкаявся Господь милує аж до сьомого коліна, а значить, готуючись і проходячи Велике Таїнство, ми допомагаємо не тільки собі, але нашим близьким, лікуємо і очищаємо свій рід, навіть тих його членів, хто ще не народився на світ. Не давайте своїй душі накопичувати гріхи, навіть дрібні (на ваш погляд), щоб не засмічувати її, не змушувати її слабшати і хворіти. Регулярно звертайтеся до Соборування і іншим Великим Таїнств, аналізуйте своє життя і вчинки, моліться про прощення і надію на милість Господа. Це дасть нам надію на порятунок душі і пристойну, благополучне життя. Бог вам у поміч!

ІНШЕ

Як постити перед причастям? фото

Як постити перед причастям?

Відео: Про піст перед ПричастямТаїнство Причастя (Євхаристії) неможливо перед попереднього поста, домашньої молитви і…

Як причаститися в церкві? фото

Як причаститися в церкві?

Ставлення до релігії - глибоко особиста тема для кожної людини. Одні роблять її своїм моральним орієнтиром, інші майже…

Як правильно сповідатися? фото

Як правильно сповідатися?

Далеко не всі люди, навіть хрещені в церкві, регулярно сповідаються. Найчастіше цьому заважає почуття незручності,…

Як освятити і очистити квартиру і будинок самостійно святою водою і свічкою від негативу? Як почистити машину, кабінет, офіс, робоче місце, магазин, приміщення святою водою: молитва фото

Як освятити і очистити квартиру і будинок самостійно святою водою і свічкою від негативу? Як почистити машину, кабінет, офіс, робоче місце, магазин, приміщення святою водою: молитва

Дізнайтеся, як використовувати водохресну воду для очищення житла, автомобіля, магазину або робочого місця.Зміст…

Як правильно молитися вдома? фото

Як правильно молитися вдома?

Відео: Як правильно молитися вдома, щоб Бог почув?Домашня молитва мало чим відрізняється від молитви в храмі. Єдиний…

Як підготуватися до вінчання? фото

Як підготуватися до вінчання?

Відео: Як готуватися до вінчанняОбряд вінчання - це досить відповідальний ритуал, який вимагає достатньої підготовки.…

Як просити допомоги у бога? фото

Як просити допомоги у бога?

Людські цивілізації завжди поклонялися богам. Одному або декільком, але неодмінно всесильним. Як правило, всі божества,…

Як вести себе в церкві? фото

Як вести себе в церкві?

Відео: Як вести себе в храміЛюдина влаштована так, що про Бога згадує найчастіше у важкі хвилини свого життя, коли…

Хрещення дитини фото

Хрещення дитини

З точки зору православ`я, хрещення - первинне народження людини в духовному плані. Хрещення допомагає умиреть для…

Що можна їсти в піст фото

Що можна їсти в піст

Настав недільний ранок і ми разом з усією родиною збиралися піти до церкви. Поки одягалася, я раптом згадала, як вперше…

» » Як підготуватися до соборування?